BEER PONG ZASADY GRY

 

PRZYGOTOWANIE


– długi stół (oficjalne wymiary: 240 x 60 x 70cm),
– podział (przykładowo: dwie dwuosobowe drużyny),
– piłeczki (minimum jedna dla każdej pary),
– kubki (ustawienie trójkątne – jak na rysunku obok),
– zawartość (wedle uznania – co i ile wlejesz to wypijesz).


GRA


– wygrani w “kamień-papier” zaczynają,
– drużyna wykonuje dwa rzuty starając się trafić do kubków przeciwnika,
– każdy ustrzelony kubeczek, rywale muszą wypić zanim będą rzucać w swojej turze,
– para, której skończą się kubki, przegrywa i musi wypić wszystko, co zostało na stole.


REGULAMIN


– czas gry jest nielimitowany (można go zdefiniować dowolnie),
– łokieć rzucającego nie może przekroczyć linii końcowej stołu (dotyczy małych stołów),
– gdy obaj zawodnicy z drużyny trafią w jednej kolejce – następuje bonus w postaci dodatkowego rzutu (wykonawca do ustalenia),
– jeśli gracz trafi do kubka swojej drużyny, musi go wypić i traci kolejkę (samobój),
– dopuszczalne są cztery rodzaje rzutów:

  • prosty (bezpośrednio do kubka),
  • lob (opadająca piłka),
  • odbita (piłeczka musi odbić się najwcześniej za środkiem stołu),
  • trick shot (od ściany/sufity/głowy kolegi, co tylko uda się wymyślić).